İçeriğe geç
Ara

Un Değirmenciliğinde Elevatör Kovalarının Kullanımı ve Önemi

Değirmenlerde ürünlerin taşınıp farklı bölümler arasında transfer edilmesini sağlayan elevatör kovalarının performansı hem operasyonun hem de elevatör sisteminin verimliliğinde belirleyici faktörler arasında bulunuyor.

Tarım sektöründe ve birçok endüstride yaygın olarak kullanılan elevatör kovalarının temel işlevi, dökme malzemelerin hedeflenen yere taşınmasını sağlamaktır. Genellikle elevatör bantlarına veya zincirlerine monte edilen bu kovalar, malzemeleri bir yükleme noktasından alıp belirli bir yüksekliğe kadar taşıdıktan sonra boşaltma noktasında bırakır.

Konveyör bantlarına benzer bir sistem olan elevatörlerin konveyör bantlarından en önemli farkı, un veya tahıl gibi malzemeleri dönen bir kayışa veya zincire bağlı kovalar kullanarak taşımasıdır. Toz veya granül malzemelerin toplanması ve taşınması için gerekli kapları sağlayan elevatör kovaları, genellikle dikey bir konveyör bandına cıvatalanıyor ve malzemeyi tutmak ve kaldırmak için kullanılıyor. Malzemenin alınmasını, istenen son noktaya taşınmasını, boşaltılmasını sağlıyor ve son aşamada yeni bir yük almak için başlangıç
noktasına geri dönüyor.

Değirmen operasyonlarında hayati önemi olan elevatör kovaları, elevatör sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasında, dolayısıyla operasyonların verimli bir şekilde devam etmesinde belirleyici bir rol oynuyor. Bunun için taşınan ürünün sızmaması ve sitemin, hedeflenen sürede minimum enerji tüketimiyle istenilen kapasiteyi sağlaması gerekiyor. Bu noktada, iyi tasarlanmış bir elevatör ve doğru seçilmiş elevatör kovaları, elevatör sisteminin başarılı bir şekilde çalışmasındaki temel faktörleri oluşturuyor.

Doğru elevatör kovası seçimi

  • Taşıma operasyonunda en iyi sonuç verecek elevatör kovasının seçiminde rol oynayan çeşitli unsurlar bulunuyor. Örneğin taşınacak malzemenin türü, ekipmanın ve elevatör sisteminin özellikleri elevatör kovasının performansını doğrudan belirliyor. Taşınacak malzemenin yoğunluğu, nem oranı, parçacık boyutu ve ısısı gibi kısıtlamaların dikkate alınması önem taşıyor.

    Bir elevatör kovasının kullanım ömrü, üretildiği malzemeye ve üretim koşullarına ayrıca taşıdığı ürünün özelliklerine bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Genellikle un, hayvan yemi, makarna üretimi ile çimento endüstrisi ve geri dönüşüm tesislerinde ham maddeleri taşımak için kullanılan elevatör kovaları, taşınan ürünün türüne göre alüminyum, dökme demir, plastik veya çelik gibi metallerden yapılıyor. Örneğin, aşındırıcı özelliği yüksek ürünler taşınırken aşınmaya karşı yüksek direnç gösteren plastik elevatör kovalarının tercih edilmesi gerekiyor. Diğer taraftan daha ıslak ve yapışkan, örneğin melaslı malzemeler taşınırken özel bileşimli malzemelerden yapılmış elevatör kovaları kullanılıyor. Un ve tahıl endüstrisinde ise taşınacak ürünün türüne göre çoğunlukla plastik veya çelik kovalar kullanılıyor.

Plastik ve Çelik Elevatör Kovalarının Özellikleri:

    1. Plastik Elevatör Kovaları:

      • Aşınmaya karşı dirençlidir.
      • Taşıma işlemi sırasında engelle karşılaştıklarında esnedikleri için hasar görmezler ve ardından orijinal şekillerine geri dönerler.
      • Daha hafif bir elevatör kayışı kullanılabildikleri için enerji maliyetini düşürebilecek ağırlık tasarruflarına sahiptir. Bu sayede diğer tahrik bileşenlerinin de kullanım ömrünü uzatır.
      • Düşük profilli kesime sahip hafif plastik kovalar birbirine daha yakın yerleştirilebilir, böylece kapasite artırılabilir.
      • Operasyon sırasında sürtünme veya çarpışma olması durumunda kıvılcım riskine yol açmaz.
      • Polietilen ve poliüretan, Amerika Birleşik Devletleri’nde FDA tarafından gıda uygulamalarında kullanım için onaylıdır.
      • Naylon, polietilen ve poliüretan kovalar genellikle başlangıçta önemli ölçüde daha ekonomik bir seçenek sunar.
    1. Çelik Elevatör Kovaları:

      • Sağlam ve uzun ömürlüdür.
      • Ağır hizmet tipi operasyonların zorluklarına dayanabilir, değiştirme sıklığını ve ilişkili duruş sürelerini azaltır.
      • Boyut, şekil ve kapasite dahil olmak üzere belirli gerekliliklere göre uyarlanabilir. Bu esneklik, çeşitli uygulamalarda optimum performans sağlayan seçenekler sunar.
      • Yüksek sıcaklıklardaki malzemelere uygun oldukları için ısı içeren işlemlerde daha güvenli performans sunar.
      • Özellikle nemli veya ıslak ortamlarda uygun bakım yapılmadığında paslanmaya ve korozyona eğilimli olabilir.
      • Genellikle plastik kovalardan daha ağır oldukları için elevatör sisteminin genel ağırlığını artırabilir ve daha fazla enerji gerektirebilir.
      • İlk yatırım plastik seçeneklere kıyasla daha yüksek olabilir.
      • Çelik kovaların operasyon esnasında ezilmesi kapasite kaybına yola açabilir; sürtünme olması kıvılcım riskini artırabilir.

Yüksek performans sunan Depart elevatör kovalarını keşfedin!

Depart, tahıl tesislerine kırılmaya karşı dayanıklı, esnek, değişken sıcaklık koşullarına uygun ve aşınmaya karşı dirençli elevatör kovaları sunuyor. Tesisinizin ihtiyaçlarına göre faydalanabileceğiniz çelik veya plastik  elevatör kovaları, geniş bir hız aralığında etkili bir şekilde çalışıyor. Depart’ın sunduğu paslanmaz çelik elevatör kovaları (preslenmiş/dikişsiz) veya plastik elevatör kovaları (naylon, HDP veya poliüretan) hakkında daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz: info@departspares.com

Farklı seçeneklerdeki elevatör kovalarını incelemek ve satın almak için güvenli online alışveriş platformumuz Depart Shop’u ziyaret edin.

Diğer Blog Yazıları